Nyhetsbrev februari 2018, MODERNizE

IBM i plattformen fortsätter att utvecklas

Som vanligt fortsätter IBM i plattformen (den heter inte AS/400 längre) att utvecklas i linje med vad dess kunder behöver. Det både på mjukvarusidan samt på serversidan som den kör på. Servrarna går under namnet IBM Power Systems.

Det gäller att hänga med för att förstå vilka möjligheter som nu finns för de system som är basen i er verksamhet. Vi på APPER tillsammans med Pulsen hänger med.

Senaste versionen av operativsystemet IBM i är nu 7.3 TR3. TR4 har precis annonserats.
TR står för Technical Refresh och är sättet IBM använder för att släppa nyheter i operativet utan att kräva stora ingrepp och tester vid installationen av dem.

Nyheter i TR3 och 4 är ytterligare förbättringar av den kraftfulla SQL-motorn och nu även med avancerat stöd för att hantera JSON objekt. Mer om innehållet i varje TR hittar du här.

Det tidigare ”gamla” men nu mycket moderna programmeringsspråket RPG utvecklas kontinuerligt för att stödja modern systemutveckling. Nya utvecklare lär sig språket fort och kan då ta del av det stora smörgåsbordet som IBM i operativet erbjuder. Flera Open Source möjligheter finns även på plattformen.

En ny version av det Eclipse-baserade IDE verktyget RDi har släppts med versionsnummer 9.6. Den innehåller nya funktioner som underlättar och snabbar upp systemutvecklingen.
Mer om den nya versionen kan du läsa här.

IBMi-ROADMAP

 

 

Stor kraft i IBM:s nya Powerprocessor

 

IBM-ROADMAP

Den nya generationen av POWER processorn, POWER9, har nu släppts för en första linje av IBM Power Servrar. Det är modellen AC922 Power Systems. Den är bl.a. optimerad för Artificiell Intelligens även kallat AI, där IBMs Watson är en av lösningarna.
Kluster av dessa servrar används för att bygga världens kraftigaste superdator i USA just nu. Nya servrar för IBM i och AIX, baserade på POWER9 processorer, har också precis annonserats.

Vad många inte vet är att samma processorarkitektur också används av Google, som nu byter ut sina Intel-baserade servrar till POWER9-baserade i sina enorma datacenter. Google har tillgång till denna teknologi i och med samarbetet i OpenPOWER Foundation.

Träffa våra nya medarbetare! Vi är mycket glada över att kunna presentera två av våra nya medarbetare för er.

Först ut möter vi Anna Zachrisson.

1. Berätta gärna lite kort om dig själv.
Jag har lång erfarenhet av IBM stordator men har även jobbat med Microsoft SQL Servermiljö. Databaser, programmering och integration till externa system har varit mina huvudsakliga arbetsuppgifter. Under större delen av mitt yrkesliv har jag jobbat med utveckling av e-handelssystem men just nu är det finansiella system som gäller.

2. Vilket var ditt första intryck av APPER?
Trevligt konsultföretag med ett varierat utbud av tjänster och produkter.

3. Har den första tiden motsvarat dina förväntningar?
Jag tycker den väl motsvarar de förväntningar man har på ett konsultföretag.

4. Varför sökte du dig till APPER?
Jag sökte nytt jobb och blev då tipsad av en f.d. kollega till att söka en konsulttjänst hos APPER.

5. Vad tycker du om att göra på fritiden?
Umgås med familj och vänner, vara ute i naturen, promenera, cykla, åka skidor och segla.

6. Vad anser du är din största erfarenhet från din tidigare tjänst?
Att förstå hur ett affärssystem implementeras till verksamhetens funktioner och på vilket sätt det stödjer olika processer i ett företag.

Vi ställde samma frågor till Mats Lidström.

1. Berätta gärna lite kort om dig själv.
Jag är en glad kille med familj som består av min fru Kicki samt våra vuxna barn. Vi bor i Tumba, strax söder om Stockholm.

Jag har jobbat inom IT i över 30 år och då med S38, AS/400, iSeries, System i samt IBM i på Power. Började som programmerare för att sedan ta mer ansvar som Utvecklingschef, IT Chef och Chefsarkitekt. Av dessa 30+ år har jag jobbat ca 24 år inom upphovsrättsområdet för musik. Först på Stim och sedan 10 år på ICE.

Jag gillar skarpt att jobba med människor av olika slag som i ett team skapar något bra. Det påminner mig om den tiden då jag idrottade och spelade i lag. Innan jag började med IT jobbade jag med barn (friska och sjuka) samt förståndshandikappade vuxna. Detta är något jag bär med mig och som format en viktig del av den jag är idag.

2. Vilket var ditt första intryck av APPER?
APPER verkar vara ett företag med trevligt folk, spännande kunder och utmaningar. Jag har inte träffat så många av mina nya kollegor än, men känner ett antal från tidigare.

3. Har den första tiden motsvarat dina förväntningar?
Självklart blir det lite stiltje i början då jag började direkt efter julhelgerna, men det ser lovande ut med spännande uppdrag som min kompetens passar bra för.

4. Varför sökte du dig till APPER?
Som sagt kände jag flera på APPER sen tidigare. Jag har även samarbetat med APPER i ett uppdrag i höstas. Efter att ha kör eget under två år, var jag sugen på att komma in i gemenskapen igen med kollegor och nya spännande uppdrag. Med min kunskap inom systemutveckling och IBM i och Powerplattformen så känner jag att jag kan bidra i APPERs ambition att vara det självklara valet för kunder som behöver hjälp med sin IBM i-miljö.

5. Vad tycker du om att göra på fritiden?
Jag spelar gitarr, sjunger i kör, kastar pil och umgås med familjen. Försöker även att få tid att fiska med polarna samt att snickra och fixa med huset.

6. Vad anser du är din största erfarenhet från din tidigare tjänst?
Min långa erfarenhet av systemutveckling på många nivåer. Jag vet hur man skapar moderna och effektiva lösningar på IBM i plattformen. Jag har jobbat mycket internationellt och i stora projekt där jag lärt mig att föra dialoger med kunder på alla plan.